Kanelitangot, jotka sopivat vanukkaisiin, kakkuihin, hilloihin ja kuumiin juomiin.
Lisää hieman lohdullista kanelia valmistettuihin curryihin ja kuumiin juomiin.
Se sopii mainiosti lisäämään syvyyttä ja lämpöä lihaan ja juhlallista makua kauden juomiin.
Kaneli on keittiön peruskamaa makeisiin ja suolaisiin ruokiin.
kaneli(cinnamon; dalchini) on Sri Lankasta ja Länsi-Intiasta peräisin olevan puun sisäkuorta. Kannattaa käyttää mieluummin tikkuja kuin jauhettuja tikkuja - ne on poistettava ruoanlaiton jälkeen.
Kuori sisältää jopa 2 % eteeristä öljyä. Kaneli parantaa ruoansulatusta, lisää ruokahalua ja parantaa vatsan toimintaa. Lääketieteellisesti sitä käytetään vahvistavana, piristävänä ja antiseptisenä aineena. Se on hyväksi maksan, sappirakon, munuaisten ja verisuoniston sairauksissa.
Intiassa käytetään jauhamatonta kanelinkuorta; kuoren paloja kuumennetaan kuumassa öljyssä, kunnes ne kuihtuvat (jotta mausteen aromi vapautuu); sitten lämpötilaa lasketaan ja lisätään muita ainesosia, kuten tomaatteja, sipulia tai jogurttia. Kanelipalat voidaan poistaa ennen tarjoilua, mutta yleensä ne jätetään tuoksuvaksi koristeeksi.
Kaneli on lämmittävä mauste. Sen parantavat ominaisuudet on jo pitkään tunnettu ja arvostettu Ayurveda-opissa, ja niitä käytetään nykyaikaisessa lääketieteessä. Kaneli nopeuttaa sairaudesta toipumista, parantaa verenkiertoa, hoitaa vilustumista, rauhoittaa hermostoa, ja sen aromi kohottaa mielialaa ja parantaa hyvinvointia.
Sitä käytetään laajalti ruoanlaitossa: leivonnaisissa, muhennoksissa, riisissä, makeissa ruokalajeissa, teessä, kahvissa ja glögissä.
Ravintoarvo 100 g:aa kohti (ellei toisin mainita):
Energia-arvo: 1033kJ / 247Kcal
Rasva: 1,2 g, josta tyydyttyneitä: 0,3 g
Hiilihydraatti: 81 g, josta sokeria: 2,2 g
Ravintokuitua: 0 g
Proteiini: 4 g
Suola: 0 g
Alkuperämaa: Kiina
Valmistaja: TRS Wholesale Co. LTD., United Kingdom
Säilytysolosuhteet: Säilytä kuivassa, viileässä paikassa.