Asafetida - Ferula scented -Ferula asafetida -kasvin juurien aromaattinen pihka muistuttaa hajultaan ja maultaan valkosipulia. Sitä käytetään seoksessa sen erittäin voimakkaan hajun vuoksi. Sitä lisätään keittoihin, pataruokiin ja palkokasvisruokiin. Sopii ensimmäiseen ja toiseen (ei makeaan) ruokalajiin niille, jotka pitävät sipulin ja valkosipulin mausta. Maku ja tuoksu ovat hyvin erityiset.
Ferulan (tunnetaan myös nimellä Asafetida) mausteinen, ainutlaatuinen maku ja aromi tuovat ruokiin ainutlaatuisen aromin jo pienelläkin ripausella.
Tämä korostuu erityisesti silloin, kun se ensin paistetaan kuumassa gheessä tai öljyssä. Paahdettuna muiden mausteiden kanssa se sopii erinomaisesti linssi- ja vihanneskeittojen sekä mausteisten hedelmäkastikkeiden maustamiseen.
Mitkä ovat asafetidan ominaisuudet?
Liettuassa yleisimmin käytetty on tämä asafetidan seos riisijauhon ja kurkuman kanssa. Jos käytät puhdasta, käytä puolet vähemmän. Asafetidan tuoksu muistuttaa toisaalta voimakkaan makuista fermentoitua juustoa, ehkä hieman mustaa tryffeliä, ja toisaalta sipulia ja valkosipulia. Asafetidan tuoksu on lähellä sipuliperhettä sen rikkiyhdisteiden eli samojen eteeristen öljyjen sekä asafetidalle ominaisten di-, tri- ja tetrasulfidien ansiosta.
Asafetidan esiintyminen elintarvikkeissa jäljittelee kananmunia, valkosipulia, sipulia, lihaa, tryffeleitä (sieniä). Asafetidaa käytetään yleensä hyvin pieninä määrinä antamaan suolaisten, mausteisten ja joskus makeidenkin ruokien maku. Kun ruoanlaitossa käytetään asafetidaa, otetaan hieman sen jauhetta ja paahdetaan sitä muutaman sekunnin ajan kuumassa rasvassa yhdessä muiden mausteiden kanssa, ennen kuin se lisätään ruokaan. Lisää asafetidaa palkokasveihin ja perunoihin, riisiin, sekoitettuihin kasvisruokiin ja leivottuihin välipaloihin. Koska puhtaan, riisijauhoon sekoittamattoman asafetidan aromi on paljon voimakkaampi ja pistävämpi kuin kaupallisesti saatavilla olevien jauhoseosten aromi, käytä sitä ruokalajissa puolet vähemmän.
Asafetida maistuu mausteiselta ja tuliselta, lisää ruokahalua, sytyttää ruoansulatuksen palon, on tonisoiva, ja sen käyttö ruoassa estää kaasujen kertymistä suolistoon eli ilmavaivoja jahelpottaa ruoansulatusta. Voimakkaiden ruoansulatusta parantavien ominaisuuksiensa lisäksi asafetida lievittää kouristuksia ja lievittää hammassärkyä.
Intiassa asafetida on laajalti käytössä. Se on olennainen ruoka-aine, ja vaikeammin sulavia ruokia, kuten palkokasveja tai perunoita, tulisi aina valmistaa sen kanssa. Sitä arvostavat erityisesti joogit, jainit ja vedalaiset, jotka ovat tiukkoja kasvissyöjiä eivätkä syö edes valkosipulia ja sipulia. Asafetida on erinomainen korvike niille, eikä se jätä syömisen jälkeen hajua kehoon. Asafetidalla on myös voimakas rauhoittava vaikutus. Asafetidaa inhoavat joskus paitsi ihmiset, myös madot ja muut loiset, kuten heisimadot. Ayurveda antaa asafetidalle voimakkaimmat antimikrobiset ja bakteereja tuhoavat ominaisuudet. Ayurveda suosittelee myös asafetidan käyttöä gynekologisiin häiriöihin ja impotenssiin. Se säätelee kuukautiskiertoa ja lievittää kuukautiskipuja. Synnytyksen jälkeen asafetidaa käyttävät naiset toipuvat nopeammin ja rakentavat kehoaan uudelleen. Ellei toisin mainita, älä käytä yli ¼ teelusikallista asafetidaa annosta kohti jauhojen sekaan sekoitettuna. Käytä puolet enemmän kuin puhdasta asafetidaa.
Asafetidaa tulisi välttää kuumeesta, liikahappoisuudesta, nokkosihottumasta ja ihottumasta kärsivien henkilöiden. Myös raskaana olevien naisten tulisi käyttää asafetidaa erittäin varovaisesti. Ferula tuoksuva (asafetida).
Puhdas, voimakas, epäpuhtauksista vapaa asafetida on voimakkaan tuoksuinen pihka, jota saadaan porkkanakasvien heimoon kuuluvan monivuotisen umbelliferoisen kasvin, jättiläisfenkolin juuren, juuresta, jota kasvaa Keski-Aasian vuoristoalueilla Turkista Iraniin ja Afganistanista Kashmiriin. Intia ja Iran ovat tämän mausteen päätuottajia. Fenkolijuuri on jopa 1,5 metrin pituinen ja muistuttaa porkkanaa, ja sen halkaisija on 15 cm. Juuri tuottaa vihreän kasvin, joka kasvaa joka vuosi ja saavuttaa 2 metrin korkeuden. Tämän mausteen uuttamistekniikka on hyvin erityinen. Keväällä asafetidan kerääjät suuntaavat vuorille. Kestää 5 vuotta, ennen kuin juuret kypsyvät kerättäväksi mausteeksi. Kasvin juuret leikataan tiettyyn pituuteen, irrotetaan maasta ja varret katkaistaan. Sen jälkeen siihen ripotellaan kuivia lehtiä ja irtonaista kuivaa maata, ja se jätetään 30-40 päiväksi. Tämän jälkeen juuret kaivetaan uudelleen esiin ja yläosa leikataan pois. Leikkauskohdassa juuren valkoinen, maidon kaltainen mehu alkaa tihkua pisaroina. Mehu suojataan auringolta ja pölyltä peittämällä se erityisesti valmistetuilla suojuksilla. Muutaman päivän kuluttua keräilijät keräävät kovettuneen pihkan, joka alkaa tuoksua voimakkaasti rikille, ja leikkaavat sen uudelleen pois. Tätä menettelyä toistetaan, kunnes juuri lakkaa tuottamasta mehua. Juurta kohti voidaan kerätä jopa 1 kg pihkaa. Kuivana se muistuttaa meripihkan tai pihkan paloja. Se kuivataan auringossa ja jauhetaan riisijauhon ja kurkuman kanssa, mikä pehmentää asafetidan voimakasta hajua. Intiasta voi ostaa asafetidaa myös puhtaana, väärentämättömänä. Se on kuin hartsinpalasia, joiden erittäin voimakas aromi läpäisee kaiken.
Miten säilytetään?
Voimakkaan hajunsa vuoksi asafetida on säilytettävä erittäin tiiviisti suljettuna. Ihmisten, jotka eivät ole tottuneet asafetidan hajuun, tulisi sijoittaa säiliö toiseen astiaan, esimerkiksi lasipurkkiin, jossa on tiiviisti sulkeutuva kansi, sillä muuten asafetidan haju voi olla hyvin ärsyttävä. Mutta niin oudolta ja ihmeelliseltä kuin se tuntuukin, aluksi niin voimakkaasti inhoamaasi asafetidaan voi lopulta kiintyä niin, ettet voi kuvitella mitään ateriaa ilman sitä. Ja samalla voimalla, jolla et voinut sietää sitä, et pysty elämään ilman sitä.
Ainesosat:
Riisijauho, akaasiahartsi, asafetida, kurkuma, vehnäjauho.
Ravintoarvo (100 g):
297.5 kcal: 4 g rasvaa (josta 1,4 g tyydyttyneitä rasvahappoja), 59,2 g hiilihydraattia (josta 0 g sokereita), 18,4 g kuitua, 6,2 g proteiinia, 0,1 g natriumia.