Chyavanprashia on arvostettu Intiassa vuosisatojen ajan. Ayurvedassa se on ravintolisä. "Chyavanprash on herkullinen, miedosti mausteinen sose gheestä (sulatetusta voista), jossa on runsaasti Amlaa (Amalaki), ruokosokeria, hunajaa ja monenlaisia ayurvedisia yrttejä.
Chyavanprashia on arvostettu Intiassa vuosisatojen ajan. Ayurvedassa se on ravintolisä. "Chyavanprash on herkullinen, miedosti mausteinen sose gheestä (sulatetusta voista), jossa on runsaasti Amlaa (Amalaki), ruokosokeria, hunajaa ja monenlaisia ayurvedisia yrttejä.
"Chyavanprashilla on erityisiä tasapainottavia ominaisuuksia - se on rauhoittava ja tasapainottava ravintolisä koko perheelle. Erityisen hyödyllisiä ominaisuuksia ovat luonnollinen C-vitamiini, jota on runsaasti Amla-hedelmässä, ja valikoidut ayurvediset yrtit. Luonnolliset ainesosat, joita on tutkittu ja todistettu tuhansia vuosia, tekevät Chyavanprashista erittäin sopivan kaikenikäisille.
Klassisessa ayurveda-perinteessä Chyavanprash kuuluu niin sanottuihin Rasayanoihin (tämä sana on yhdistelmä sanoista Rasa ja Ayana). Rasa, joka on kehon liikeneste, syntyy ruoansulatuksen aikana, ja sillä on kaikkia kudoksia ravitsevia ominaisuuksia. Ayurvedassa erotetaan seuraavat kudokset (Dathus): Rasa (plasma), Rakta (veri), Mamsa (lihakset), Medas (rasva), Asthi (luut), Majja (luuydin) ja Shukra (hermo- ja sukukudos). .
Ayana tarkoittaa, että Dhatus on hyvin ravittu ja terve. Siksi Rasayana on todella siunaus koko keholle.
"Chyavanprash on aito ayurvedinen ravintolisä, jolla on monia historiallisia viittauksia ja legendoja. Varhaisimmat lähteet osoittavat, että Chyavanprash juontaa juurensa yli 3000 eaa. taaksepäin. Muinaisen ayurvedisen tekstin 'Charak Samhita', ensimmäisen ja vanhimman ayurvedisen kirjoituksen, mukaan Chyavanprashia voi ja sitä pitäisi ottaa päivittäin.
Tietoja ainesosista:
Useimmissa resepteissä yrtit keitetään vedessä ja kuivatut uutteet sekoitetaan sitten hunajaan. Jauheeseen lisätään sitten aromaattisia mausteita kardemummaa, kanelia ja neilikkaa. Lopputuote on kuin sokerisiirappi, mutta siinä on herkullinen ja hieman mausteinen maku.
Ayurveda-yrttejä ja -mausteita valmistetaan perinteisesti Sarangadhara Samhithan mukaan, joka on yksi ayurvedan tärkeimmistä kirjoituksista.
Amalaki (Amla, lat. Emblica officinalis, intialainen karviainen) on yksi tärkeimmistä ainesosista ruokosokerin ja hunajan ohella. Muinaisten ayurvedisten tekstien mukaan Amalaki on rikkain luonnollinen C-vitamiinin lähde, ja se sisältää lähes kaikki kuusi ayurvedista makua paitsi suolaisen. Amalaki sisältää kalsiumia, fosforia, rautaa, karoteenia, hiilihydraatteja, tiamiinia, riboflaviinia ja monia muita. Monet tieteellisesti perustellut tutkimukset ovat vahvistaneet Amalakin myönteiset ominaisuudet.
Raaka ruokosokeri ja hunaja toimivat kantajayrtteinä. Lisäksi ruokosokeri ja hunaja antavat ayurvedisten tekstien mukaan makean, virkistävän maun. Chyavanprashilla ei olisi samaa tehoa ilman sokeria ja hunajaa.
Usein kysyttyjä kysymyksiä Chyavanprashista:
Chyavanprashia ei yleensä tarvitse jäähdyttää. Jos käytät sitä kuitenkin yli 4 viikkoa ensimmäisen avaamisen jälkeen, on suositeltavaa säilyttää se viileässä.
Voiko Chyavanprashia käyttää pitkän aikaa ilman taukoa?
Koska Chyavanprash on luonnollinen ravintolisä eikä lääke, sitä voi (ja pitääkin) ottaa joka päivä ilman rajoituksia.
Miten ja kuinka usein Chyavanprashia voi ottaa?
1-2 teelusikallista päivässä, esimerkiksi välipalana leivän tai paahtoleivän päällä. Tai vain imeskelemällä lusikalla. Paremman ruoansulatuksen vuoksi on suositeltavaa ottaa pienen (lämpimän) maidon kanssa.
Nimi Ayurveda Chyavanprash täyttää raskasmetallien hallintaa koskevat vaatimukset ja on sertifioitu BDIH:n tiukan elintarvikeohjeistuksen mukaisesti: "BDIH Management of Heavy Metals".
Kuluttaminen:
Ota 1-2 teelusikallista päivässä: ennen aamiaista ja 15 minuuttia ennen seuraavaa ateriaa (tai aterioiden välillä). Voit myös liuottaa tämän määrän lämpimään maitoon tai tehdä herkullisen lämmittävän juoman soija- tai riisimaidosta. Se on herkullista levittää paahtoleivän päälle. Erinomainen tonic lapsille (5-12 vuotta) - puoli teelusikallista ennen aamiaista. Lapsille suositellaan 0,5 teelusikallista päivässä.
Se on parasta ottaa aamulla, mutta sitä voi ottaa mihin tahansa muuhun aikaan päivästä, mieluiten lämpimän maidon kanssa nukkumaan mennessä.
Ainesosat: ruokosokeri (jaggery), intianlehti, ghee-voi, kardemumma, pitkä pippuri, ashwagandha, karvainen latva (haritaki), gokshura, tuber pueraria, makea bel, pähkinäpensas, shatavari.
Allergeenit: merkitty lihavoituna sisältöön.
Ravintosisältö (100 g): Energia 1313 kJ/311 kcal, Rasva: 5,9 g (josta tyydyttyneitä rasvahappoja 2,2 g), Hiilihydraatti: 60,3 g (josta sokereita 46,1 g), Proteiini: 1,6 g, Suola: 0,28 g, Kuitu: 5,3 g.
Säilytysolosuhteet: säilytä tiiviisti suljetussa astiassa pimeässä, viileässä paikassa. Säilytä jääkaapissa, kun se on avattu.
Alkuperämaa: Intia
Nettomäärä: 500 g
Parasta ennen: katso pakkaus
Valmistaja: Ayurveda Handels GmbH, Saksa