Annokset: 2

Valmistusaika: 5 min.

Tyyli: länsimainen

Valmistus: raaka, cocktail, soseet

Vuoden aika: kesä

Tilaisuus: vieroitusoireet

Ingredients:

(Vata rauhoittava, Pitta rauhoittava, Kapha rauhoittava): 1 rkl hienonnettuja basilikan lehtiä

2 lasillista vesimelonin hedelmälihaa (Vata pahentaa, Pitta rauhoittaa, Kapha lievittää)

TÄMÄN TERVEELLISEN RESEPTIN VALMISTAMINEN:

Soseuta basilika ja vesimeloni tehosekoittimella ja tarjoile jäähdytettynä. Käytä kokonaisia siemeniä, jos myllysi on tarpeeksi tehokas jauhamaan ne (vesimelonin siemenet ovat syötäviä). Vaihtoehtoisesti voit murskata siemenet sekoittamisen jälkeen.

Miten tämä ayurvedinen resepti parantaa hyvinvointia?

Ayurvedinen yleiskatsaus

Vesimeloni kutsuu niin lapsia kuin aikuisiakin pitämään taukoa kuumuudesta kesäpäivänä ja nauttimaan virkistävästä herkusta. Täynnä herkullista mehua oleva vesimeloni viilentää kehoa ja palauttaa tasapainon ylikuumentuneeseen vereen.

Kesäkuun loppu ja heinäkuun alku on täydellistä aikaa nauttia vesimeloneita. Sen makeus kumoaa kuumuuden aiheuttaman väsymyksen. Sen kylmyys ja beetakaroteeni rauhoittavat maksaa ja vähentävät turhautumista. Kesällä sydän lyö nopeammin säätääkseen ruumiinlämpöä, ja tämä vaikutus tunnetaan kiinalaisessa lääketieteessä nimellä sydänkuume. Vesimelonin rauhoittava vaikutus henkeen vähentää liiallisesta sydämen kuumuudesta johtuvaa levottomuutta ja impulsiivisuutta.

Basilikan katkeruus tuo paradoksaalisesti esiin vesimelonin makeuden. Basilikan maanläheinen aromi korostaa vesimelonin herkkää makua, joka on kuitenkin kurpitsa. Basilikan mausteisuus lisää pikanttiutta ja jännittävää makua.

Vähentää vesipainoa, ihon turvotusta ja turvotusta

Kuumat ja kosteat päivät voivat saada sinut tuntemaan itsesi turvoksissa ja turvoksissa, varsinkin jos imunestejärjestelmäsi on ruuhkautunut. Jopa nilkkasi turpoavat kuumuudesta. Turvotuksesta ja vedenpidätyskyvystä kärsivät ovat iloisia tietäessään, että vesimelonin diureettiset ominaisuudet kuivattavat verta (kaliumin ansiosta) ja vähentävät kesäaikaista turvotusta. Poistamalla ylimääräistä nestettä kehosta vesimeloni antaa keveyden ja raikkauden tunteen.

Tämän juhlavan hedelmän kuivuus ja vähäinen kaloripitoisuus sopii niille, jotka haluavat laihtua. Vesimelonilla on myös yllättävä kyky vähentää insuliiniresistenssiä.

Huom: kesäinen turvotus tunnetaan kiinalaisessa lääketieteessä kosteana lämpönä. Ayurveda-opissa kosteaa lämpöä kuvataan kuumana, happamana, leviävänä ja nestemäisenä Pittana.

Puhdista virtsatiet

Mitä enemmän hikoilet, sitä vähemmän virtsaat. Kesähelle lisää virtsatieinfektioiden ja virtsarakon kivien riskiä. Kun hikoilet enemmän, virtsasta tulee paksumpaa ja tummankeltaisempaa. Virtsasta, joka pysyy virtsarakossa liian kauan, tulee sameaa. Likainen ja usein happamalta haiseva virtsa ärsyttää virtsarakkoa ja virtsateitä. Sakeutunut virtsa myös helpottaa kivien muodostumista.

Vesimeloni pesee ja puhdistaa virtsatiet, koska se on diureetti. Sen viilentävät ominaisuudet vähentävät tulehdusta. Kiinnitä huomiota virtsan väriin ja määrään. Jos huomaat, että se on palannut vaaleankeltaiseksi ja sitä on runsaammin, tiedät, että olet vähentänyt virtsatietulehduksen riskiä tänä kesänä.

Varmista, että juot runsaasti vettä, kun puhdistat virtsatietäsi vesimelonilla. Vaikka pala vesimelonia voi olla houkutteleva tapa lievittää nestehukkaa, vesimelonin mehukkuuden diureettinen vaikutus sammuttaa janon vain väliaikaisesti. Kuiva Vata-tyyppisten ihmisten tulisi kuluttaa vesimelonia varoen ja huolehtia elektrolyyttitappioiden palauttamisesta.

* MIKSI NOUDATTAA AYURVEDISTA RUOKAVALIOTA?

Ayurveda-ruokavalion syöminen saa sinut tuntemaan itsesi kylläiseksi ja energiseksi. Ayurveda-ruokavalio on räätälöity yksilöllisen kehotyyppisi ja kulloinkin kohtaamiesi erityisten epätasapainotilojen mukaan. Ayurveda näyttää sinulle, mitä juuri sinun kehotyyppisi tarvitsee ja mitä sinun tulisi priorisoida ayurvedisessa ruokavaliossasi. Katso, kuinka syöt vähemmän mutta tunnet itsesi kylläisemmäksi, koska se mitä syöt, todella ravitsee sinua. Koska ayurvedan mukaan kaikki sairaudet alkavat ruoansulatuskanavasta, ruoka on ensimmäinen lääkkeesi. Syömällä terveellistä ja kehollesi ihanteellista ruokaa säilytät kehosi optimaalisen terveyden.

* Toimivaltaiset viranomaiset eivät ole virallisesti vahvistaneet tässä reseptissä esitettyjä väitteitä. Tällä verkkosivustolla olevien tietojen ja tuotteiden tarkoituksena ei ole diagnosoida, hoitaa, parantaa tai ehkäistä mitään sairauksia.