Laita nämä asiat vuoden tehtävälistallesi ja katso, miten niiden tekeminen muuttaa fyysistä ja henkistä terveyttäsi parempaan suuntaan.

* Syö elintarvikkeita, joissa on paljon pranaa. Mielialamme riippuu siitä, mitä syömme. Varmista, että ruokasi sisältää riittävästi elinvoimaa, ja nappaa mukaan luonnonmukaisia hedelmiä ja vihanneksia, tuoreita maitotuotteita, liotettuja siemeniä ja pähkinöitä.

* Poista stressi. Korkea stressitaso on syy moniin sairauksiin. Jos haluat minimoida tai poistaa sen elämästäsi, ota itsellesi sääntöksi aloittaa ja lopettaa päiväsi meditaatioharjoituksella. Meditaatio on jo tieteellisesti todistettu tapa torjua stressiä ja sen seurauksia.

* Puhdista energiakanavasi. Jos sinua huimaa hengitysharjoitusten aikana, se on varma merkki siitä, että ama (myrkyt) ovat tukkineet henkiset kanavasi. Kannattaa ehkä tehdä panchakarma-kuuri tai esimerkiksi noudattaa vihreää ruokavaliota viikon ajan. Toinen tapa puhdistaa tukkeutuneita kanavia on juoda päivän aikana fenkolia ja basilikaa sisältävää vettä.

* Katso valoisaa puolta. Kaikella elämässä on valoisat ja pimeät puolensa - mutta saamasi vaikutus riippuu täysin siitä, mistä näkökulmasta katsot tapahtumia.

* Kehitä mielesi voimaa. Se, mikä joillekin ihmisille on ongelma, on toisille jännittävä tehtävä. Ayurvedan mukaan gheevoin, luomumaidon ja saksanpähkinöiden nauttiminen ruokavaliossa lisää dhi:tä (oppimiskykyä), dhriti:tä (muistamiskykyä) ja smriti:tä (hakukykyä).

* Hidasta päivittäistä kilpajuoksua. Jatkuva kiire on merkki Vata-doshan epätasapainosta: tällöin Ayurveda suosittelee luopumaan tilapäisesti viljoista ja salaateista sekä syömään lämpimiä, valmiita aterioita.

* Opi jotain uutta joka päivä. Ympäröivä maailma antaa meille oppitunteja, joista voimme oppia jotain hyödyllistä. Kehitä tätä ominaisuutta katsomalla useammin sivulle ja opettelemalla huomaamaan tärkeät asiat pienissä asioissa.

* Hemmottele itseäsi. Rauhoittava hieronta, aromaattinen yrttikylpy, terveellinen ja ravitseva välipala - kaikki nämä ovat ilon lähde ja auttavat parantamaan sekä kehoa että sielua.

* Tee jotain muiden hyväksi. Hyvät teot eivät vaadi rahaa: voit käydä läpi vaatekaappisi ja antaa jollekin vaatteita, joita et enää käytä, leipoa keksejä, kirjoittaa kirjeen - lista jatkuu loputtomiin. Ja autuuden tunne, jota tunnet tällaisina hetkinä, lisää välittömästi cojonesi (kehon elämänvoima).

* Edistä terveellisiä tapoja. Sen sijaan, että rankaisisit itseäsi tavoitteestasi poikkeamisesta, keskity tiettyyn tapaan - esimerkiksi nukkumaanmenoon klo 22 mennessä - ja kokeile sitä askel askeleelta. Siirry seuraavaan tavoitteeseen vasta, kun olet vihdoin vakiinnuttanut ensimmäisen tavan ja tunnet positiiviset muutokset itsessäsi.