Sarviapilan lehdet ovat vanha intialainen mauste, jonka aromi muistuttaa rakuunaa (Maggi).
Niitä käytetään esimerkiksi tyypillisessä lättyleivässä tai erilaisissa curryruoissa.
Ne sopivat keittojen ja kasvisruokien maustamiseen. Voidaan murskata ja ripotella ennen tarjoilua. Sopii myös leipätuotteisiin.
Kasoori Methi on aromaattisia kuivattuja sarviapilan lehtiä. Näitä kuivattuja lehtiä käytetään lisäämään kaunis ja hieno aromi intialaisiin curryruokiin. Kasoori metin lehtiä käytetään myös intialaisten leipien, kuten meti parathan, täytteenä.
Sarviapilaa (Shambhala, Fenugreek), joka tunnetaan myös nimellä methi, viljellään sekä lehtien että siemenistä valmistettujen mausteiden vuoksi. Sarviapilaa kasvaa ulkona itäiseltä Välimereltä Kiinaan. Sitä viljellään kaikkialla maailmassa. Nimi sarviapila eli foenum-graecum tulee latinankielisestä nimestä, joka tarkoittaa kreikankielistä heinää.
Sarviapilassa käytetään sekä lehtiä että siemeniä. Sarviapilan keltaisia timantinmuotoisia siemeniä (shambhala) käytetään usein suolakurkkujen, curryjauheiden ja tahnojen valmistuksessa, ja niitä esiintyy usein Intian niemimaan ja Thaimaan keittiössä. Nuoria sarviapilan lehtiä ja versoja saa raakana, tuoreena tai kuivattuna, ja niitä käytetään erilaisten ruokien maustamiseen. Kuivatuissa lehdissä on pistävä maku ja voimakas ominaishaju, ja niitä on käytettävä varoen.
Jemenissä se on tärkein mauste ja ainesosa kansallisruoassa Saltahissa. Sarviapila on myös yksi niistä neljästä yrtistä, joita käytetään iranilaisessa Ghormeh Sabzi -reseptissä. Kuivattuja sarviapilan lehtiä (kasuri methi) käytetään intialaisissa ja pakistanilaisissa dal-ruoissa, kuten bengalilaisessa mausteseoksessa panch phoron.
Sarviapilaa käytetään usein keinotekoisten siirappien mausteena.
Intiassa sarviapilaa sekoitetaan jogurttiin ja sitä käytetään hiusten huuhteluun. Sarviapilan sana amharaksi on abesh, jota käytetään usein diabeteksen luonnollisena yrttilääkkeenä. Sitä käytetään toisinaan myös voin (amharaksi qibe) ainesosana, joka muistuttaa intialaista gheetä. Turkissa, jossa sarviapilaa kutsutaan nimellä "semen", sitä käytetään kuumassa pastirmassa.
Viime aikoina sarviapilalle on löydetty käyttöä kehonrakennuksessa, sillä se saattaa edistää testosteronin tuotantoa, vaikka tästä on vain vähän näyttöä.
Käyttö: Sopiikeittojen ja kasvisruokien maustamiseen. Voidaan murskata ja ripotella ennen tarjoilua. Sopii myös leipätuotteisiin.
Ainesosat: kokonaiset kuivatut sarviapilan lehdet.
Allergeenit: pakattu ympäristössä, joka sisältää maapähkinöitä, seesaminsiemeniä, gluteenipitoisia tuotteita, vehnää, maitojauhetta, soijaa ja sinappia.
Alkuperämaa: Intia
Säilytysolosuhteet: Säilytetään kuivassa, viileässä paikassa
Parasta ennen: katso pakkaus